Ce inseamna de fapt sa fii introvert?

ce inseamna introvert

Era o zi obisnuita de munca (acum cativa ani cand eram angajata), pana in momentul cand am fost anuntata de managerul meu ca vom avea invitati la birou, parteneri de afaceri din alta tara. Acest lucru insemna ca vom avea meetings la birou in timpul zilei, iar seara vom iesi la o cina si dupa cina vom iesim in club. Pentru multe persoane, acest eveniment era motiv de bucurie, one day less spent at work, dar pentru mine era un motiv de panica. De ce? Prefer mult mai mult discutiile one-on-one decat intalnirile cu multe persoane, unde de obicei ascult ce zic ceilalti si adaug comentarii doar cand consider ca am ceva valoros de zis care va aduce schimbari benefice discutiei. Pe de o parte, a putea sa asculti si sa nu vorbesti mult este o calitate mare, apreciata de multe persoane, dar cand ai invitati si managerul asteapta de la tine sa vorbesti, sa impresionezi, sa fii a super business woman, acea calitate nu mai pare sa fie asa mare calitate, ci mai degraba un defect. Totusi de nevoie, imi setez o imagine mentala de femeie puternica, in stare de absolut orice si trec cu brio peste intalnirea de afaceri unde nici eu pare ca nu ma mai recunosc pe mine, atat de dezinvolta, am si scapat o glumita.

Dupa intalnire, ma simt epuizata psihic si am nevoie sa imi incarc bateriile, am nevoie sa stau singura fara sa socializez cu alte persoane, sa revin la starea mea naturala. Dar nu este posibil, trebuie sa incerc in continuare sa keep appearances pentru invitatii de la birou pana la sfarsitul zilei. Long story short, reusesc sa fiu in forma pentru cateva ore, dar sunt prima care pleaca acasa la sfarsitul serii. Enough is enough. I need to be me, home in my pajamas.

Experienta de mai sus este o zi din viata unei persoane introverte, a fost o zi din viata mea de acum cativa ani. Multe persoane asociaza a fi introvert cu a fi timid, dar acestea sunt de fapt doua lucruri diferite. A fi timid inseamna a fi lipsit de incredere in tine, a iti fie teama de parerile negative ale altor persoane iar a fi introvert inseamna a prefera medii cu un nivel de stimulare redus. Confuzia este creata de la faptul ca uneori cele doua concepte se suprapun si persoanele care sunt introverte sunt si timide. Dar pot sa existe si persoane extroverte si timide: de exemplu un cantaret care sa aiba o personalitate foarte sociabila, calda dar care sa aiba frica de scena.

Ca sa afli daca esti o persoana introverta, incearca acest Quiz: Esti o persoana introverta?  Sunt de parere ca oamenii nu pot fi pur si simplu asignati unui checkbox care sa le dezvaluie personalitatea, deoarece suntem firi complexe create din multe layere si nici cel mai lung articol din lume nu ar fi indeajuns sa ne descrie pe fiecare in parte. However, sunt de acord si cu faptul ca exista trasaturi generale, analizate de-a lungul timpului de multi psihologi,  care caracterizeaza un introvert. Aceste trasaturi ar fi urmatoarele:

  • un introvert este preocupat mai mult de partea launtrica: emotii, ganduri etc, spre deosebire de extrovert care este preocupat de partea exterioara: activitati sociale etc
  • un introvert are nevoie sa petreaca timp singur pentru a isi reincarca bateriile
  • un introvert prefera sa asculte mai mult decat sa vorbeasca, dar pot avea discutii profunde one-on-one decat in grup
  • un introvert prefera un mediu linistit, fara multe distractii, un mediu in care se poate concentra pe ce are de facut, fara alte stimulente din exterior
  • un introvert prefera interactiunile cu prieteni apropriati, familie, cunostiinte; in alte interactiuni cu persoane noi, acestia „obosesc” repede pentru ca trebuie sa se concentreze mai mult decat de obicei
  • un introvert munceste intr-un ritm mai lent, prefera sa atace fiecare task unul cate unul decat sa se inhame la multitasking

In trecut, multe persoane asociau succesul cu a fi extrovert, a fi o persoana foarte sociabila si outgoing si asta mai mult pentru ca majoritatea joburilor pe care se punea accent erau cele in SALES. Daca vorbeai mult si creai o impresie de persoana foarte capabila in ochii angajatorului, desi poate in realitate nu erai potrivit pentru job, erai HIRED. Persoanele introverte erau subestimate, puterea de a asculta nu era considerata un atu in vanzari. Lucrurile s-au schimbat de atunci, si sunt foarte multe persoane introverte in pozitii de putere (Exemplu: Bill Gates).

Acum caut in lumea antreprenoriatului (alaturi de site-ul meu de retail) aceasta putere a introvertilor. Vreau sa imi dovedesc mie si sa arat mai departe ca se poate reusi chiar daca esti introvert. World, bring it on!

Un gând despre „Ce inseamna de fapt sa fii introvert?”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s