Ce faci cand ti se dau taskuri din afara ariei tale de expertiza?

angajat multe taskuri

Am avut astazi o discutie cu o prietena care se plangea de faptul ca desi detine un anumit job si ar trebui sa aiba anumite responsabilitati aferente skill-urilor ei, angajatorul ii da task-uri din afara ariei ei de expertiza si din afara job description-ului. Am mai auzit de astfel de cazuri, chiar mi s-a intamplat si mie personal, cazuri in care angajatorul nu vrea sa mai angajeze inca o persoana cand are deja pe cineva careia sa ii asigneze taskuri noi. 

Daca esti in postura angajatorului, atunci te gandesti ca vei putea optimiza costurile, avand cheltuieli mai mici cu personalul si taxele asociate, ca vei putea sa obtii mai multe cu mai putin.

Daca esti in postura angajatului, atunci te gandesti ca vei avea mai multe de facut in mai putin timp, ca ai de facut lucruri noi la care nu te pricepi, ca vei castiga acelasi salariu, dar vei munci mai mult.

Din experienta acumulata pana acum, eu cred ca printr-o comunicare eficienta, situatia de mai sus se poate transforma intr-o situatie pozitiva.

  1. Taskurile noi pot sa fie o oportunitate pentru a te putea dezvolta, pentru a face lucruri noi, interesante care sa te scoata din rutina de zi cu zi. Eu am observat ca multe persoane sunt in zona de confort, fac aceleasi lucruri zi de zi si chiar daca sunt ok cu asta, isi doresc sa faca si altceva. Aceasta este oportunitatea perfecta pentru a te putea afirma si de asemenea te a te dezvolta.
    • Daca nu iti doresti acest lucru, atunci trebuie sa ai o conversatie cu managerul tau si sa ii explici prin argumente bine fondate de ce nu esti potrivit pentru acele taskuri, si sa ii spui unde poti sa aduci cea mai mare valoare pentru firma.
    • Daca iti doresti acest lucru, dar nu crezi ca te potrivesti pentru ca nu ai experienta necesara, atunci poti sa ceri managerului sa obtii o certificare, sa iei cursuri pentru a fii in tema sau cineva din birou sa iti faca training.
  2. Daca un manager iti da mai multe taskuri si vede ca poti sa le faci, fara sa zici nimic, atunci el iti va da data viitoare si mai multe. Este important sa comunici daca ai deja foarte multe de facut si nu poti sa te ocupi de ceva nou: in acest caz este indicat sa faci o lista cu taskurile tale, cate ore iti ia la fiecare in parte si frecventa cu care le faci. Astfel vei avea date concrete pe care le vei afisa managerului tau si poti sa explici faptul ca nu esti speriat de taskuri noi, ci doar nu ai cum sa le integrezi in timpul disponibil si you will be off the hook.
  3. Daca iti doresti sa te ocupi de taskuri noi, dar timpul alocat taskurilor curente nu iti permite, atunci poti sa ai o discutie cu managerul tau si sa ii oferi o solutie la problema actuala: De exemplu: altcineva sa iti ia din taskurile curente ca tu sa te poti concentra pe taskurile noi. Poate e cineva in birou care ar vrea sa te ajute si poti sa vorbesti in prealabil cu acea persoana, ca atunci cand prezinti situatia managerului sa ai deja si persoana potrivita solutiei tale.

Pentru unele persoane, mai ales pentru introvertii timizi, o discutie cu managerul pare mai dificila decat a nu zice nimic si a accepta tot ce ti se da, dar in scurt timp vei ajunge plin de nemultumiri, nervos si nu iti va mai placea sa te duci la birou. Probabil vei vrea sa amani mereu pe maine (O voi face maine sigur), pentru ca totul e mai usor maine. Rezolvarea la foarte multe probleme este comunicarea, sa iti exprimi dorintele, sa iti exprimi nemultumirile si sa o faci intr-un mod profesional, in care sa expui intr-un mod obiectiv argumentele pentru care tu consideri ca ar trebui sa actionezi intr-un anumit fel.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s