Calluri si intalniri fara numar

intalniri

Tocmai ce am citit acest articol in care sunt expuse sfaturile lui Elon Musk pentru a fi mai productiv. Unul dintre lucrurile pe care le mentioneaza este acela in care daca nu ai nimic de spus la o sedinta, pleaca. Alt lucru mentionat este faptul ca ar trebui sa fie un numar redus de sedinte. In alte cuvinte, mai putina vorbaraie, mai multa actiune.

Mi-a adus aminte de fostul loc de munca si mi-am dat seama ca primeam sfaturi destul de contradictorii. La voi cum decurg sedintele? Multe? Dese? Constructive? Sau Elon Musk style?

Tind sa fiu de acord cu el pentru ca ce explica se potriveste cu stilul meu de work. [Nu stiu insa de ce nu am ajuns la acelasi nivel de zerouri in banca :))) ]

Ajunsesem la un moment dat la work sa avem cateva sedinte pe zi:

  • dimineata, top 10 things you will work on that day
    • Inainte sa incep sa muncesc, imi urmaream backlogul si stiam sa imi organizez pe ce anume sa focusez. Dar nu era de ajuns, trebuia explicat in fata celorlalti membri de la alte departamente, ce anume voi face eu in ziua respectiva chiar daca nu se intersecta cu ce faceau ei. Nimeni nu prea asculta ce facea celalalt, era un fel de poezie pe fiecare o recita doar de dragul de a fi recitata.
  • in timpul zilei – diverse sedinte (cu echipa, cu alte departamente etc)
    • Aici erau unele sedinte in care reprezentanti din mai multe departamente se intalneau ca sa rezolve anumite probleme specifice. Se credea ca daca sunt adusi oameni cu background divers, pot aduce un alt view asupra discutiei si ca va fi benefic. Erau momente multe si frustrante in care oameni care nu aveau nici o legatura cu problema discutata, puneau foarte multe intrebari, ca in primul rand sa inteleaga despre ce e vba. Toata intalnirea dura extrem de mult, timp in care tot cei care erau implicati direct veneau cu solutia la problema. Sunt de acord cu echipe cross-functionale, dar nu atunci cand fac mai mult rau decat bine.
  • sedinte pentru lucruri urgente si critice
    • Aceste sedinte mi se par foarte bune, pentru ca daca ceva e critic si arde, ar trebui implicata mai multa lume pentru a descoperi toate punctele de impact. Dupa ce le afli, gasesti o solutie, si treci la actiune.

Cand auzea lumea ca intru intr-o sedinta, se gandea ca sunt o persoana importanta doar pentru ca am un numar mare de sedinte. Incepusem si eu sa cred asta. Dar, de fapt doar respectam directiile de mai sus. Au fost multe sedinte in care nu am avut nimic de spus, pentru ca nu am considerat ca pot sa aduc ceva valoros in discutie. Au fost si sedinte in care am vorbit mai mult decat ceilalti.

Am privit mai sus prin prisma mai mult a unui angajator/antreprenor pentru ca as vrea ca echipa mea sa dea un randament cat mai mare. Poate ca angajat nu vrei sa dai 100% la work, pentru ca te gandesti ca nu e firma ta, iar daca stai in sedinte cat mai mult, inseamna mai putin timp de munca. Totusi, ia in considerare ambele parti ale povestii, pune-te in locul celuilalt si incearca sa il intelegi. La un moment dat, te vei hotari sa iti faci o afacere si vei avea nevoie de angajati si vei dori ca ei sa lucreze cat mai mult si cat mai bine, sa lucreze ca si cum ar fi afacerea lor.

Acum ca sunt antreprenor, imi plac sedintele scurte si productive, cu actiuni clar definite si obiective realistice. Nu imi permit sa pierd timp cu sedinte doar de dragul de a le tine si de a zice ca „vai, ia uite ce corporate sunt”. Cand esti la inceput, vezi timpul altfel, orice minut trebuie folosit in activitati care duc firma mai departe.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s