Cate ceva despre freelancing

despre freelancing

Sunt mai multe persoane care considera ca freelancingul este un dream come true. Ajungi sa lucrezi la diverse proiecte doar cu un laptop din orice parte a lumii. Poti sa fii pe o plaja in Thailanda sau la o cafenea in Paris, rezolvand proiect dupa proiect. Eu nu ma aflu printre aceste persoane. De ce? In teorie, suna bine sa poti sa lucrezi de unde vrei si cand vrei. In practica, nu este chiar asa. 

Chiar daca esti de exemplu pe plaja cu laptopul, nu poti sa te bucuri de plaja pe cat ai vrea, pentru ca trebuie sa termini proiectele. Esti concentrat pe ce ai de facut si sa le termini la timp incat locul acela se transforma intr-un loc de munca, si nu mai este un loc de relaxare. Da, pot sa zic ca briza marii te inspira si cuvintele zboara mai repede pe ecran.

Un alt punct important este faptul ca nu lucrezi chiar cand vrei. Fiecare proiect are un deadline care trebuie respectat, altfel primesti review negativ de la employers si va fi mai dificil sa primesti proiecte pe viitor. Daca amani lucrurile pentru o zi, doua, te vei trezi aproape de deadline cu o groaza de lucruri de facut si nu stii cum sa le faci mai repede. E ca si cum ai fi la job, doar ca nu ai doar un employer, ai mai multi.

Numarul de proiecte este destul de volatil. Trebuie mereu sa alergi dupa ele si sa aplici si sa explici de ce sa te aleaga pe tine. Din acest punct de vedere, nu ai un venit chiar stabil va depinde mereu de numarul de proiecte in care reusesti sa te implici. Bineinteles exista si sansa, daca te descurci foarte bine la un proiect si employerul ii place cum lucrezi, sa apeleze la serviciile tale pe termen lung si sa ai un contract stabil.

La inceput cel mai probabil vei avea un fee mai mic si nu vei face proiecte foarte interesante, dar poti sa te dezvolti daca te tii de treaba. De exemplu, eu m-am bagat pe content writing si la inceput am facut multe proiecte de scris product descriptions pentru diverse site-uri de ecommerce. Dupa ce scrii sute de descrieri pentru produse care arata aproape la fel, doar culoarea difera dar totusi e nevoie de descriere diferita, incepi sa te intrebi daca chiar mai vrei sa faci asa. Dar am evoluat si spre articole de blog de business, ce pareau chiar interesante.

Mai exista si aspectul partii financiare, unde daca depasesti o anumita suma (parca 22800 RON pe an) trebuie sa depui declaratii la ANAF si sa platesti contributii destul de mari (daca nu ai firma sau pfa).

All in all, cred ca sunt plusuri si minusuri si ca depinde de stilul fiecaruia. Eu am incercat sa gasesc jobs pe platforme precum freelancing upwork.com si guru.com. Pe guru nu am gasit nimic serios, in schimb upwork a fost chiar ok si am gasit joburi bune. Nu ma regasesc in freelancing pentru ca nu simt ca lucrez pentru ceva pentru mine, cum este o firma a mea. De asemenea, in freelancing trebuie sa lucrezi constant, sa cauti mereu proiecte, dar daca ai firma poti sa ajungi la nivelul de „make money while you sleep” (exemplu ai firma de ecommerce, si ai majoritatea proceselor outsourced, iei doar decizii high level, iar comenzile intra zi si noapte, si la fel si banii). Freelancingul ajuta atunci cand esti in pana de bani, nu ai alte metode la dispozitie sa ii faci si ai nevoie neaparata de ei. Sau, din freelancing poti sa ai un venit extra pe care sa il adaugi la ceea ce mai faci, dar nu e satisfactia aceea pe care  ai cand lucrezi pentru tine. Sau cel putin eu asta simt.

Daca ati lucrat in freelancing, astept sa impartasiti ce site-uri vi s-au parut cel mai ok si cum a fost experienta voastra.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s